Tüketilemeyenleri İhtiyaçları Olanlara Ulaştıran Girişimler

Son zamanlarda dikkatimi çeken bir konudan bahsetmek isterim. Günümüzde ne yazık ki üretilen gıdaların büyük bir çoğu tüketilmeden çöpe atılmaktadır. Üstelik bu durum dünyanın çeşitli bölgelerinde yiyecek bulmakta zorluk yaşayan hatta bu sebepten hayatını kaybeden insanlar, hayvanlar bulunurken gerçekleşmektedir. Geçenlerde sosyal medyada rastladığım bir yazıda tam da bu konuya değinilmiş, çeşitli STK’ların bu konudaki yaklaşımlarından bahsedilmişti. Kısaca bu organizasyonlardan söz etmek gerekirse;

  • Bunlardan ilki Hindistan’daki Robin Hood Ordusu;  restoranlar ve düğünlerden artan yiyecekleri toplayarak evsizlere ve yetimhanelere bağış yapıyorlar. Herhangi bir maddi yardım talep etmeyen organizasyonda sadece zamanınız istenmekte.
  • Bombalara Karşı Sofralar örneği de İstanbul’dan olup marketler ve pazarlardan satışa uygun olmayan fakat yenilebilir durumdaki sebze, meyve, bakliyat gibi besinleri toplayarak ücretsiz olarak aç insanlarla paylaşmaktadırlar.
  • Mutfaktan Artanları Kurtarma Grubu (RLC)’da daha farklı işleyen bir yapıya sahip; ilk kendi kurdukları web programları ile bağışta bulunan restoran vs. kurumların takibini yaparken gönüllü sayılarının da artmasına katkı sağlamaktadırlar.
  • Londra’daki Plan Zheroes ise gıda atığı olan firmları ve stkları bir araya getirmekte,online haritalarla katılımcılara nerede hangi saatte ne tür gıdalar bulabileceklerini göstermekte.

Her bir projeyi uzun uzun anlatmaktansa aşağıda yararlanmış olduğum adrese yer veriyorum; http://www.yesilist.com/gida-israfini-engellemeye-calisan-9-girisim/

Kendiliğin oluşan bu projelerin daha da gelişmesi dileğiyle 🙂

Leave a comment